Respect IT

Onsdagen den 4 mars fick vi besök av "Respect IT" som visade oss betydelsen av att vara snäll på nätet. Vi köpte armband med texten "stoppa mobbing" för att visa att vi tar ställning mot mobbing.

Tre drivande och pålästa tjejer från Kunskapskolan höll en givande och värdefull föreläsning om nätmobbing. De har ett eget företag genom skolan som de kallar för "Respect IT".

Eleverna upplystes om att många elever (även vuxna) sårar andra via nätet och att det här väldigt vanligt. Det är också lättare att bli utsatt då vi nästan ständigt är uppkopplade hela tiden. Tjejer i åk 9 är mest utsatta och det gäller att skydda sig och ta ställning mot mobbing redan nu.

Eleverna fick göra en övning som symboliserade att såren efter mobbing inte läker. De fick knöggla ihop en papperslapp och sedan försöka släta ut den, vilken inte gick. Det är viktigt att förstå att alla är olika och därför reagerar olika. Man vet aldrig hur någon annan kommer att reagera, agera därför varsamt.

Vi fick också lära oss hur viktigt det är att ta steget från mobbing genom att våga säga nej och säga till när någon gör något dumt. Vi är alla ansvariga för att bygga ett samhälle där det är okej att se ut som man vill, utan att behöva bli retad för det. Vare sig i verkligheten eller på nätet.

Om man blir utsatt ska man: visa vuxen, samla bevis genom att ta en skärmdump, skriva att man inte tycker det är okej, anmäla bilden/texten i det sociala mediet och i allvariga fall anmäla till polisen.

Det är olagligt att såra någon annan på nätet, lägga ut en text eller bild som gör att andra ändrar uppfattning om personen, bombadera någon med text eller förfrågningar utan respektera ifall någon vill vara ifred eller kanske inte kan eller vill svara. Föräldrarna kan få höga böter ifall man bryter mot dessa regler.

Skriv bara positiva saker och var alltid snäll på nätet!

4 mars 2015