Vecka 35-36

Första skoldagen bjöd på glass och alla var glada över att se varandra igen. Vi hälsar såklart Hassan extra välkommen! Här nedan följer två andra aktiviteter:

Eva uppmärksammade 70 års dagen av bomben i Hiroshima som dödade ca 100.000 människor omedelbart. Eleverna fick lära sig origami, konsten att vika papper och fick samtidigt höra berättelsen om Sadako Sasaki. Hon var en flicka som överlevde bomben med fick cancer när hon var 11 år och provade att vika 1000 tranor i hoppet om att bli frisk, för så sa sägnen. Papperstranorna blev sedan en fredssymbol mot atombomben. Sadako blev 13 år och har blivit en symbol för de barn som dog i sviterna av bomben.

Klassen har planer på att skicka tranorna till en skola i Hiroshima som samordnar "De tusen tranornas klubb". Klubben består av elever som viker tranor till minne av Sadako och tar avstånd från krig, våld och kärnvapen.

Under fysiken & kemin så pratar vi nu om luft. Eleverna fick lära sig att luft tar plats och att det finns ett visst tryck som påverkar. De fick fylla en påse med vatten och fick gissa ifall det gick att stoppa i en nyvässad penna genom påsen? Hur det gick? Se själva :)

PS. Hela 6 pennor lyckades de trä igenom en av påsarna, utan att spilla en droppe!

26 augusti 2015